EUROMOZAIK-04

Euromozaik Videokommunikáció Alapítvány

Az Alapítványt három magánszemély hozta létre 1993-ban azzal a céllal, hogy a filmkészítés, a televíziózás területén az újító törekvéseket segítse. A MOVI első kísérleti műholdas adásának idején jött létre az Euromozaik és főként fiatal és kísérletező kedvű alkotók számára biztosított technikát és anyagi (pályázati) lehetőségeket.

Elsősorban az ELTE Videokommunikáció szak hallgatóinak és tanáraiknak filmjeit támogattuk nyersanyaggal, kamerával illetve adtunk be pályázatokat. Szoros munkakapcsolatot alakítottunk ki az ELTE TTK Videostúdióval, azóta is sok filmünk készült valamilyen együttműködési formában. így itt készült Csáji Attiláról egy portré film. Domokos János, Egeres Katalin, Katona László, Füredi Zoltán, Szalay Péter, Nagy Ernő, Kurucz Sándor, Péterffy András munkáit támogattuk és számtalan vizsgafilmet, évközi diákfilmet készítettünk. Ennek az Alapítványnak a keretén belül kaptunk segítséget különböző filmes nyári forgatási terepgyakorlatokhoz is és így¬készülhetett el a KEMSE c. filmszociográfia is.
A 2002-es évben a Szociális és Családügyi Minisztérium pályázatán nyert támogatásból elkészült a KÉZ és SZÍV sorozat, valamint az MTFA támogatásával az INTER M.

Az Alapítvány tevékenyen vesz részt az internetes hátterű új kommunikációban is, a digitális kultúra fejlesztésére kiírt pályázaton nyert technikával hozta létre a Thesaurus kutatást.

Az Alapítványhoz kötődő alkotók aktív tanárok és a független és alternatív kommunikáció jövendő generációjának képzését szívügyünknek tekintjük. Sok külföldi vendégelőadóval való kapcsolatunk révén több koprodukciónk is született, elsősorban Gie Meeuvvis holland filmrendezővel volt közös alkotótáborunk, de állandó partnerünk a svájci filmrendező Jürg Da Vaz is, akivel számos filmjét az Euromozaikhoz tartozó alkotók alkotógárdája készítette. Örömünkre szolgál az is, hogy Füredi Zoltán, Nagy Ernő, Szalay Péter, Juhász Zsolt, Assay Péter alkotóink különböző fesztiválokon jelentős díjakat kaptak filmjeikért.