PAREVO 2.0 Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál | Pozsony

Időpont: 2016. május 18.
Helyszín: Magyar Kulturális Intézet, Pozsony
Szerda (2016.05.18.)

17:00–17:30 Határeset (magyar dokumentumfilm, rendezte: Szalay Péter, 2006, 27 perc)

1989 augusztusában a Német Demokratikus Köztársaságbeli Weimarban élő Kurt-Werner Schulz Gundula Schafitel hatéves fiúkkal Magyarországon keresztül Nyugatra tartottak. Mint akkoriban oly sok honfitársuk, tiltott határátlépést terveztek, azonban hármasban nem érhettek célt. A történet krimiszerű, humortól sem mentes oknyomozását láthatjuk.

17:45–18:40 ’89 hónapról hónapra (magyar dokumentumfilm, rendezte Révész B. László, 1999, 53 perc)
Az 1999-ben készített ’89 hónapról hónapra sorozat végig követi Magyarország sorsfordító, rendszerváltó évének eseményeit, a Fekete Doboz, a Magyar Televízió és a híradó eredeti archív anyagait, részleteit felhasználva. A sorozat januárral foglalkozó epizódja a valódi fordulat évének is tekintett időszak izgalmas és forrongó hazai és nemzetközi történéseit idézi fel. Többek között szerepel a filmben az a davos-i Grósz Károly interjú is, amelyben a pártfőtitkár reagál Pozsgay Imre állampárti politikus nyilatkozatára, amelyben ’56-ot népfelkelésnek nevezte.

18:40-tól Beszélgetés Nagy Ernő rendezővel és Mitrovits Miklós történésszel


Időpont: 2016. május 19.
Helyszín: Lengyel Intézet, Pozsony
Csütörtök (2016.05.19.)

17:00–17:30 „Így kiáltok én, lengyel föld fia…” A lengyel Szolidaritás (magyar dokumentumfilm, rendezte: Nagy Ernő, 2010, 27 perc)

A film a lengyel Szolidaritás mozgalom megalakulásának 30. évfordulóján készült Gdańskban. Az archív képek és a résztvevők (Bogdan Borusewicz, Zbigniew Romaszewski) visszaemlékezései segítenek megérteni, hogy mi és miért történt 1980-ban Lengyelországban. Eközben gyönyörű képeket láthatunk a Hajógyárban rendezett ünnepségekről és koncertről. A film magyar szemmel mutatja be a lengyel eseményeket, ezzel is erősítve a lengyel-magyar barátságot.

17.30–18:30 A 89-es nemzedék (lengyel dokumentumfilm, rendezte: Maria Zmarz-Koczanowicz, 2002, 61 perc)
A ’89-es nemzedék című dokumentumfilm portré az ún. „nagy változás” generációjáról, az első nemzedékről, amely már saját felnőttkorát a III. Köztársaságban élte meg. A mai harmincasokat, akik 1968 körül születtek és 1989-ben leginkább még tanultak, az egyetemen érte a rendszerváltás. Ők az elsők, akik már önállóan dönthettek a jövőjükről. Maradni az iskolapadban? Létrehozni a független médiát vagy civilszervezeteket alkotni? Saját üzletet, új iparágakat beindítani, mint pl. a reklámipar? Részt venni a politikában? Dekommunizálni a titkosszolgálatokat? Egy pillantás az 1989-es generáció képviselőire, az ő sikereikre és kudarcaikra, félelmeikre és reményeikre. A film rajtuk keresztül mutatja be a lengyel szabadság elmúlt két évtizedét.

18.45–19:45 A forradalom lányai (cseh dokumentumfilm, rendezte: Natasha Dudinski és Taťána Marková, 2009, 70 perc)
Az egyetlen megoldás a személyes forradalom. A forradalom lányai négy cseh nő története, akik a ’89-es generációhoz tartoznak. 1989-ben mindannyian filozófia szakos hallgatók voltak Prágában, és aktívan részt vettek a drámai történelmi eseményekben, a Bársonyos forradalomban, amely véget vetett a kommunista rezsimnek. A film az ő életükön keresztül mutatja be a forradalom örökségét húsz évvel később. Jana Hybášková, az Európai Parlament tagja, aki meg akarja menteni a világot. Alena Ježková egyik könyvét írja a másik után, és a múltban keresi azt az inspirációt, amit a szabad, de zavaros jelenben nem talál. Alice Rahmanová egy sikeres, bár zárkózott üzletasszony, aki energiái többségét három gyermeke és egy örökbefogadott kislány nevelésére fordítja. Pavla Milcová pedig teljesen a zenei és spirituális küldetéseknek szentelte életét. Mi maradt a forradalmi eszméikből? Hány forradalmon kell átmennie egy nőnek mire eléri a negyvenet? És mit mesél el a történetük arról a helyről és időről, amelyben élnek?

19:45-tól Beszélgetés Juraj Marušiak történésszel és Taťána Marková rendezővel

Minden filmet eredeti nyelvén és angol felirattal vetítünk. A belépés ingyenes!

Print